luni, 5 decembrie 2011

Alba Iulia:Cetatea eternă a celui mai frumos vis românesc

   Bat clopote cântând reântregirea şi sufletul ia foc in clopotari, întâi decembrie ne e unirea şi strălucirea României Mari. Anul acesta la Alba Iulia au fost sarbatoriţi 93 de ani de la unirea Principatelor. Studenţii basarabeni din toată România, alături de primarul Chişinaului, Dorin Chirtoaca, au mers acolo să sărbatorească Marea Unire aşa cum se cuvine. Emoţii mari ne-au copleşit atunci când paşeam sfioşi spre porţile deschise ale cetăţii. La intrare era un panou pe care scria : "Iartă-ne Doamne, că la vremea potrivită nu i-am preţuit destul pe cei care ne-ai binecuvântat să ne slujească! Am învăţat lecţia şi Te rugăm să ne scapi de cei de-acum şi de "binele"  pe care ni l-au promis!" Poporul Român.
   Am depus coroanele la busturile marilor eroi şi am plecat capul în faţa fiecaruia...sună bizar, să pleci capul în faţa unei pietre...?Însă privind atent la ele, feţele lor exprimau mai mult decât o fac feţele "regilor" de acum. Întâi decembrie sărbătorim, Basarabia şi Bucovina încă vă dorim! Erau cuvintele strigate cu voce tare de românii care ştiu că cândva, Basarabia a fost pamânt românesc şi a fost ruptă şi este şi acum zdruncinată de cei ce deţin o putere mai mare şi nu vor să ţină cont că în Basarabia se vorbeşte limba română, că chiar şi al nostru tricolor e acelaşi.
   Nu incompetenţa a săracit poporul român. Pasivitatea, neimplicarea, lehamitea elitelor şi a oamenilor de bun simţ, precum si nereformarea partidelor politice este cauza.

luni, 28 noiembrie 2011

7 aprilie 2009, un dosar "înmormântat"

   Pașim în 2012 cu conștiința murdara...
În aprilie 2009 aproximativ 15 mii de persoane au ieșit sa protesteze pe străzile Chișinăului.
Media internaționala a botezat mișcarea "Revoluția Twitter", iar comuniștii au etichetat-o drept o "provocare româneasca".Vladimir Voronin și regimul comunist au reacționat violent la proteste, suspendând constituția din acea noapte. Rezultatele: cel puțin 3 morți și peste o mie de tineri torturați și deținuți ilegal peste o mie de zile de arest decise de judecători. Un Președinte și un Prim-Ministru amenințând protestatarii cu moartea și jurnaliștii ce nu erau sponsorizați de ei fiind hărțuiți, bătuți și confiscate toate dovezile ce demonstrau adevărul despre acea zi.
   Nimeni nu vorbește nimic despre 7 aprilie 2009, nimeni nu plătește pentru crimele de la 7 aprilie 2009.
Sunt doi ani și șapte luni, timp în care, în Republica Moldova nu a fost ales Președinte al țării.
  Oamenii doresc ca în memoria celor ce au murit atunci pentru o țară liberă, să-i susțină pe democrați, iar în mânile comuniștilor e destulă putere ca să pună bețe în roate nenumăratelor alegeri care au avut loc și o să mai aiba...

luni, 21 noiembrie 2011

Înainte, pe ușa din spate!

conflict-transnistrean,federatia-rusa,germania,traian-basescu,transnistrizare, Imaginea cancelarului A.Merkel alături de președintele rus Dmitri Medvedev, deschizând robinetul conductei de gaz Nord Stream, la Lubmin, pe coasta baltica a Germaniei, cu doar doua zile înainte de întâlnirea cu Traian Basescu, are dincolo de implicațiile economice, o puternica valoare de simbol, care ar trebui sa ne îngrijoreze atât pe noi românii care primim nenumărate piedici și nu suntem acceptați in spațiul Shengen, unul dintre motive fiind neântemeiat: eliberam prea multe pașapoarte cetațenilor din Republica Moldova, cât și pe țarile mai mici care nu au aceleași prioritați și le sunt ignorate problemele la Bruxelles.
   Conform euobservator.com, cancelarul german A.Merkel, a declarat ca: "Cetațenii Republicii Moldova vor sa intre pe ușa din spate în UE. Și cel mai bine ar fi sa începem negocierile cu Rusia privind introducerea regimului liberalizat de vize, în ciuda temerilor ca acest pas ar putea fi interpretat greșit de catre alte state post-sovietice."
   Germania și Franța se transforma în uneltele necuratului la Bruxelles, susținând extinderea rețelelor mafiote, fara nici-un fel de opreliște, în toata Uniunea Europeană.
    Angela Merkel încearca sa impună o forma a planului rusesc de federalizare a R.Moldova, Rusia reușind astfel să preia controlul celui de-al doilea stat românesc.
   În cadrul unei vizite oficiale, efectuate la finele anului trecut la Bruxelles, fostul președinte al R.Moldova, Vladimir Voronin a acuzat România de "agresiune permanentă" faţă de Republica Moldova, menţionând că Bucureştiul "nu a recunoscut corespunzător statalitatea Republicii Moldova". Liderul de la Chişinău s-a mai plâns şi de faptul că autorităţile române încearcă să submineze suveranitatea Republicii Moldova atrăgând studenţii în universităţile din România, preoţii spre bisericile sale şi oferind rapid paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni.Replica Chişinăului a venit după ce autorităţile române, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, au declarat, în mai multe rânduri, că vor analiza împreună cu partenerii din cadrul Uniunii Europene posibilitatea de a oferi în regim prioritar cetăţenie română pentru solicitanţii moldoveni, întrucât numărul acestora este extrem de mare şi a crescut semnificativ odată cu integrarea României în UE. Precizăm că, potrivit unui sondaj realizat în luna noiembrie a anului trecut de Institutul de Marketing si Sondaje (IMAS), aproape 75% din cetăţenii Republicii Moldova doresc să obţină cetăţenia română, în timp ce 15 % susţin că nu-şi doresc cetăţenia statului vecin.
   România nu este obligată să consulte Uniunea Europeană atunci când decide să ofere cetăţenie română pentru cetăţenii moldoveni, a declarat la Chişinău ministrul italian de externe Massimo DAlema, citat de AP FLUX. În cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia unei vizite oficiale efectuată în Republica Moldova, şeful diplomaţiei italiene, Massimo DAlema, a declarat că eliberarea cetăţeniei române nu priveşte ţările europene şi că această chestiune este o problemă internă a României.
   În concluzie, Traian Basescu poate păstra șansele reîntregirii spațiului basarabean în România și astfel sub umbrela protectoare a NATO și UE.

luni, 7 noiembrie 2011

Suta de Movile-legendă, mister şi istorie a Republicii Moldova

Monumentul Suta de Movile se întinde pe un teritoriu de aproximativ 1.600 de ha în regiunea satelor Branişte, Avrămeni și Cobani din raionul Glodeni. Suta de Movile reprezintă un teren deluros, care se aşterne de-a lungul văii Prutului, ocupînd 6 terase ale râului.  Acesta este singurul loc din Europa, unde sunt concentrate într-un număr atât de mare recife submarine ale mărilor antice care acopereau pe atunci acest teritoriu – Marea Tortoniană şi Sarmatică. Astfel, acest relief s-a format zece sau douăzeci de milioane de ani în urmă. Ce-i drept există şi un alt punct de vedere ştiinţific, conform căruia acest relief complex s-ar fi format în rezultatul spălării rocilor sedimentare moi, dar şi ca rezultat a alunecărilor de teren.
Există, de asemenea, legenda conform căreia aceste dealuri apar ca movile, construite aici de cuceritorii acestor locuri în timpuri străvechi, înmormântând după o luptă sângeroasă ostaşii săi: în movile mici – soldaţii obişnuiţi, în cele mari – comandanţii militari. Dimitrie Cantemir a numit această localitate ”Centum Monticuli”. Valea celor „O Sută de Movile” face parte din rezervaţia ştiinţifică „Pădurea Domnească” şi se aşterne pe o distanţă de 8 km.
                În total, pe această cîmpie sunt mai mult de 3,5 mii de dealuri cu înălţimea de la 3-5 până la 60 de m. Cel mai înalt deal este situat la răscrucea a 3 drumuri, are o înălţime de 60 m şi se numeşte Movila Ţiganului. Anume de pe această movilă este cel mai bine să priveşti și să contemplezi acest monument unic al naturii în care se reflectă întreaga istorie a neamului. Stând acolo şi privind în jur parcă ne întoarcem în timp cu gandul la civilizaţiile mult apuse.
                Ascultăm cu un interes deosebit legendele populare care circulă de-a rândul anilor printre locuitorii din apropierea rezervaţiei. Ion Doroftea, locuitor al satului Braneşti, ne povesteşte legenda care i-a fost istorisită şi lui de părinţi încă din copilărie, precum că pe timpul când au venit turcii în Moldova au fi ascuns aur acolo, însă nu i-a venit nicodată idea să-l dezgroape, zice el cu ironie. Iurie Darie, originar din Branişti, vine cu o altă legendă în care spune că pe timpul războiului, soldaţii au făcut acele movile pentru a aprinde focuri care să anunţte ceilalţi luptători că năvălesc turcii. Iar mai apoi cei care mureau pe câmpul de luptă erau îngropaţi în acele movile.
                E surprinzător cu ce ne poate minuna natura, acele moviliţe ce duc în spatele lor ani grei, mister şi istorie.

luni, 31 octombrie 2011

Realizarea socială a bărbatului şi femeii
Tinute pentru femeile de afaceri, tinute pentru toate locurile de munca.
     Procesul formării fiecărui om este îndelungat şi nu este determinat de simpla apartenenţă la un sex sau altul. Cum trebuie sa fie un bărbat adevărat?Dar o femeie adevărată?Care ar trebui să fie ocupaţia bărbatului?Dar a         femeii?
     După efectuarea unui sondaj de opinie s-a constatat că exintenţa unei discriminări de gen în România există.
Bărbaţii afirmă cu exactitate că menirea femeii este de a-şi creşte copiii, de a avea grijă de soţ şi de a petrece cât mai mult timp la bucătărie. Cu toate astea mulţi dintre ei, au găsit că corect ar fi, să aducă şi ele un ban în casă.
În cadrul unei investigaţii efectuate la o grădiniţă de copii savanţii au propus copiilor un şir de imagini cu un anumit conţinut, pe care ei urmau să le clasifice în două categorii – „lucrurile tatălui” şi „lucrurile mamei”. Rezultatul a fost uimitor – practic toţi copiii au inclus în „lucrurile lui tata” imaginea televizorului, ziarelor, undiţelor, fotoliul etc.
În „teancul mamei” au inclus imaginea maşinii de spălat, a măturii, cratiţelor, aspiratorului, coşului pentru cumpărături ş.a. Şi la care au mai adăugat că ambii lor părinţi au un serviciu.
Femeile se simt inferioare bărbaţilor nu atât din cauza că îndeplinesc mult mai multe funcţii, cât şi din pricina calităţilor fizice cu care sunt ei înzestraţi. Ele zic că bărbaţii sunt mai musculoşi, mai agresivi, mai autoritari şi mai impulsivi. Au anumite cerinţe de la femei, dar nu ţin cont de obligaţiile pe care le au faţă de soţii şi copii.
„Noi considerăm ca un gest de politeţe când bărbaţii ne permit să trecem înainte, când ni se oferă mâna dintr-un mijloc de transport, când ne ajută să ducem sacoşele grele” ,afirmă Răileanu Lucia, însă mulţi dintre bărbaţi consideră aceste gesturi drept învechite, aici cer egalitate, spune ea.
Ştiinţa a clasificat omenirea în:sexul frumos şi sexul puternic, însă, în dependenţă de gen ar fi corect ca atăt bărbatul căt şi femeia să contribuie la păstrarea căldurii şi dragostei în căminul familial, atât bărbatul cât şi femeia să se preocupe de educaţia copiilor, pentru că tatăl o să-i dezvolte mai bine calităţile masculine fiului precum mama îşi va educa fiica să emane mai multă dragoste şi gingăşie. Atât bărbatul cât şi femeia să aibă un serviciu stabil şi o carieră de succes ca într-un final să contribuie ambii chiar şi la pregătirea bucatelor, devine atât de interesant şi plăcut… Păcat că doar în viziunea femeilor.
     Percepţia discriminării de gen la nivelul populaţiei tinere din România ne arată următoarele: aproape 85 % dintre respondente şi 56 % dintre respondenţi au considerat că există o discriminare de gen în ţara noastră.
    Cei mai mulţi dintre bărbaţi înţeleg greşit noţiunea de „sexul puternic” şi nu se gândesc cum să protejeze o femeie ci cum să o facă să îi ştie de frică. Astfel s-a ajuns că trăim într-o societate în care bărbatul îi este superior femeii.

luni, 17 octombrie 2011

Realitatea virtuală înlocuieşte treptat viaţa reală

     E surprinzător cum astăzi, aruncând doar o scurtă privire în jurul nostru, observăm rolul din ce în ce mai mare al internetului în viaţa noastră.
     Monitorul calculatorului a început să  înlocuiască tinerilor biblioteca şi cartea, manualele şcolare şi chiar acele ieşiri în oraş cu „prietenii” la cinematograf, la teatru sau la discotecă.Facilitatea comunicării online cu oamenii, constă în faptul că işi pot ascunde uşor emoţiile şi pot spune absolut orice fara să le fie ruşine.Tinerii se simt în largul lor pe facebook, pe messenger şi multe alte reţele de socializare.Rapid şi sigur internetul ne acaparează viaţa.În lumea virtuală nu se poate vorbi de o viaţă morală, toţi vor face ceea ce vor crede că este bine în ochii lor.
     Nu mai irosiţi timpul preţios cu discuţii virtuale, în care nu te poţi uita în ochii interlocutorului, nu-l poţi strânge de mână să simţi acea plinătate de sentimente.