
Există, de asemenea, legenda conform căreia aceste dealuri apar ca movile, construite aici de cuceritorii acestor locuri în timpuri străvechi, înmormântând după o luptă sângeroasă ostaşii săi: în movile mici – soldaţii obişnuiţi, în cele mari – comandanţii militari. Dimitrie Cantemir a numit această localitate ”Centum Monticuli”. Valea celor „O Sută de Movile” face parte din rezervaţia ştiinţifică „Pădurea Domnească” şi se aşterne pe o distanţă de 8 km.
În total, pe această cîmpie sunt mai mult de 3,5 mii de dealuri cu înălţimea de la 3-5 până la 60 de m. Cel mai înalt deal este situat la răscrucea a 3 drumuri, are o înălţime de 60 m şi se numeşte Movila Ţiganului. Anume de pe această movilă este cel mai bine să priveşti și să contemplezi acest monument unic al naturii în care se reflectă întreaga istorie a neamului. Stând acolo şi privind în jur parcă ne întoarcem în timp cu gandul la civilizaţiile mult apuse.
Ascultăm cu un interes deosebit legendele populare care circulă de-a rândul anilor printre locuitorii din apropierea rezervaţiei. Ion Doroftea, locuitor al satului Braneşti, ne povesteşte legenda care i-a fost istorisită şi lui de părinţi încă din copilărie, precum că pe timpul când au venit turcii în Moldova au fi ascuns aur acolo, însă nu i-a venit nicodată idea să-l dezgroape, zice el cu ironie. Iurie Darie, originar din Branişti, vine cu o altă legendă în care spune că pe timpul războiului, soldaţii au făcut acele movile pentru a aprinde focuri care să anunţte ceilalţi luptători că năvălesc turcii. Iar mai apoi cei care mureau pe câmpul de luptă erau îngropaţi în acele movile.
E surprinzător cu ce ne poate minuna natura, acele moviliţe ce duc în spatele lor ani grei, mister şi istorie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu